Oldambtster vrouwen


Uit het Dagblad van het Noorden, 9 september 2017

In de voormalige bibliotheek in Winschoten wordt vandaag, na meer dan een jaar van voorbereidingen, de expositie Oldambtster Vrouwen geopend.

CHC-directeur Marianne Kruijswijk begon vorig jaar al met het maken van de tentoonstelling, na het lezen van een boek over bijzondere vrouwen in Nederland. „Toen kreeg ik het idee om markante vrouwen uit onze regio tentoon te stellen.”

Kruijswijk begon aan een lange speurtocht. Ze dook in archieven, las oude kranten en boeken, sprak met veel mensen en vond foto’s, documenten en andere bijzondere voorwerpen. Uiteindelijk besloot ze welke vrouwen een plekje in de tentoonstelling zouden krijgen.

Aaltje Hamster was zo’n vrouw in het onderwijs. Zij was de eerste vrouwelijke leerling van het gymnasium in Winschoten. „Haar diploma haalde ze niet”, weet Kruijswijk. „De eerste die dat deed, was Allagonda Tresling.” Ro de Beer was het eerste vrouwelijke gemeenteraadslid van Winschoten, in 1919. Haar buurvrouw op de tentoonstelling is ook een politica: Hanneke Jagersma, ooit CPN-burgemeester van Beerta. „Zij is de enige van de tentoongestelde vrouwen die nog in leven is”, vertelt Kruijswijk. „Ik heb met haar gesproken en haar archief gekregen. En kijk eens, daarbij hoort zelfs een burgemeestershamer met daarin een sikkel, die ze als cadeau kreeg bij haar benoeming.”

De expositie Oldambtster Vrouwen is tot 15 december bij het CHC te zien (meer informatie daarover staat op www.historischcentrumoldambt.nl). In die periode zijn er op verschillende maandagen lezingen die betrekking hebben op de vrouwen. Zo vertelt Hanneke Jagersma op 15 september over haar loopbaan als eerste en enige CPN-burgemeester van het land en over haar leven. Ze doet dat in de vorm van een interview met Marianne Kruijswijk. Bezoekers van de expositie kunnen er zelf trouwens ook een bijdrage aan leveren. Ze krijgen de gelegenheid in de expositieruimte een verhaal te schrijven over vrouwen die zij bewonderen of die in hun leven een belangrijke rol hebben gespeeld. „Een mooi initiatief”, vindt PvdA-wethouder Laura Broekhuizen. „Mijn favoriete vrouwen die ik een plekje op de expositie zou willen geven? Ik heb grote bewondering voor iemand als Ruth Bader Ginsburg, de Amerikaanse juriste en rechter. Jeltje van Nieuwenhoven is ook een favoriet. Zoals zij op haar heel eigen manier leiding gaf aan de Tweede Kamer, dat was mooi. Dat gold ook voor Gerdi Verbeet.”