Herinneringen aan de Rode Hulp


Op zaterdag 5 mei zijn in Groningen langs de Duitse grens borden onthuld die herinneren aan  vluchtroutes in de jaren 1933-1940. Via deze routes, schrijft Ruud Weijdeveld van de Geert Sterringa Stichting, werden Duitse antifascisten over de grens gesmokkeld om ze aan vervolging in Duitsland te onttrekken en zo hun leven in veiligheid te brengen. De borden staan langs een fiets- en wandelroute op punten die een rol hebben gespeeld bij de Rode Hulp, volgens onderzoek van de Geert Sterringa Stichting.

Een grensoverschrijdend project

Uit het Dagblad van het Noorden, 30 april 2018 (Pieter Broesder)

,,In het Duits en het Nederlands kunnen mensen lezen over deze bijna vergeten geschiedenis’’, zegt Loes Krüger-Smith uit Nieuw Beerta. Bij het sluizencomplex in Nieuwe Statenzijl is in 2016 het eerste informatiepaneel geplaatst over de Rode Hulp. De organisatie die vooral bestond uit communisten hielp al in 1933, na de machtsovername van de nazi’s, tegenstanders van het regime via verschillende routes in OostGroningen de grens over te krijgen.

Joden werden geholpen, net als politieke tegenstanders van de nazi’s. Dat waren vooral communisten, die hun leven niet zeker waren. De hulp behelsde veel meer. Duitse vluchtelingen werden niet alleen de grens over gesmokkeld, maar ook verborgen gehouden voor de Nederlandse overheid. ,,Voor de oorlog stuurde de overheid Duitse communisten en andere vluchtelingen zonder pardon terug naar nazi-Duitsland’’,zegt Hans Heres. De oud-NCPN-wethouder van Beerta en Reiderland is initiatiefnemer van dit eerbetoon aan de Rode Hulp. Met onder anderen Loes Krüger en Harm-Arend Meijer uit Bad Nieuweschans en Sara Lich uit Ganzedijk zit hij in het Nederlandse deel van de organisatie. Meijer: ,,Het is een grensoverschrijdend project.

Dat is ook het mooie.’’ Zaterdag inspecteerden ze bij de Noabersbrug bij Bad Nieuweschans de plek waar een bord moet komen. Ooit werden  er mensen met gevaar voor eigen leven de grens over geholpen. Nu rijdt de Nederlandse postbode op haar brommer over de brug naar haar huis verderop in Duitsland. Ze passeert Duitse fietsers die naar BadNieuweschans gaan. ,,Moi. Moin.’’

Trouw aan zijn principes

De Ost Friesen Zeitung uit Emden van 7 mei bericht over de plaatsing van een informatiebord bij Petkum door Anita Teichert.  Zij is de dochter van de Duitse communist Johann “Ignatz” Steffens, die als KPD-lid aan de Duitse kant meehielp mensen over de grens te krijgen. Mevrouw Teichert herinnerde bij deze gelegenheid aan het feit dat haar vader nooit voor de nazi’s door de knieën is gegaan. Hij is zijn beginselen tot het einde toe trouw gebleven. De Nederlandse consul Klaas Brons pleitte voor meer activiteiten die de onderlinge verstandhouding tussen Nederlanders en Duitsers verbetert.