Ook in Rotterdam zijn er begin november 1956 rellen bij het gebouw van De Waarheid, schrijft Anne Jongstra van het stadsarchief Rotterdam.
Zondagochtend 4 november 1956 meldt de radio dat troepen van de Sovjet-Unie Hongarije zijn binnengevallen. Daarmee is het lot bezegeld van de opstand die daar al bijna twee weken aan de gang is. In Nederland roept het bericht enorme woede op. In Rotterdam komt die tot ontlading bij het kantoor van het communistische dagblad De Waarheid aan Heemraadssingel 185.
’s Middags zijn er al een paar kleine incidenten. Een verontwaardigde man slaat de vitrineruiten bij het redactiekantoor aan diggelen. Een paar uur later gooien onbekenden stenen door de ruiten. Voor de politie reden om een post in te richten op de hoek Heemraadssingel en de Vierambachtsstraat.
.
Maar ’s avonds dreigt de zaak echt uit de hand te lopen als honderden mensen zich bij het pand van De Waarheid verzamelen en stenen beginnen te gooien. De politie weet pas na verloop van tijd de menigte terug te dringen. Desondanks blijven veel mensen voor het gebouw staan wachten op een teken van leven. Een buurtbewoner die zich op straat vertoont, beleeft angstige minuten als hij wordt aangezien voor een medewerker van De Waarheid.
Klinkers en vuurwerk
Maandag is het opnieuw onrustig. Honderden mensen drommen samen, maar kunnen het gebouw niet meer bereiken. De Heemraadsingel is afgezet, het gebouw met hekken omgeven en een politiemacht staat paraat. Enkele personeelsleden van De Waarheid die zich in het gebouw hadden verschanst, proberen weg te glippen. Dat lukt maar half. Ze krijgen enkele rake klappen, maar door tussenkomst van de politie blijft het daarbij.
’s Avonds is er een officiële demonstratie in de Ahoy-hal, waar naar schatting van het Rotterdamsch Nieuwsblad 20.000 mensen aanwezig zijn. Na afloop stroomt de Heemraadssingel weer vol betogers. Onder hen veel jongeren, die vooral uit zijn op een verzetje. Ze bekogelen de politie met klinkers en vuurwerk en steken stokken tussen de spaken van de motoren. Er volgt een korte veldslag, waarbij één gewonde valt. Tegen elf uur ’s avonds heeft de politie de buurt schoongeveegd. Nadat de hele omgeving is afgezet, is het op dinsdag, op enkele schermutselingen na, rustig. De belegering van De Waarheid is ten einde.
Anne Jongstra