André van Duin: ’Dan had ik nu Duits gesproken…’


Bij de herdenking van de Februaristaking droeg André van Duin enkele gedichten voor.

Amsterdam – Duizenden aanwezigen hebben zondag de Februaristaking van 25 februari 1941 herdacht bij het monument De Dokwerker in Amsterdam. André van Duin droeg, exact 77 jaar na de grootse staking in de Tweede Wereldoorlog, drie gedichten voor. Daarna werden kransen en bloemen gelegd.

Volkskomiek Van Duin maakte indruk met zijn rake gedichten. „We mogen nooit vergeten was hier ist passiert”, sprak hij. „Onze felbevochten vrijheid moet daarom blijvend worden herdacht en gevierd. We leven nu in een vrij land, maar als ik vandaag de dag door het nieuws blader, denk ik regelmatig terug aan de woorden van mijn vader. ’Ik hoop dat het nooit meer oorlog wordt’, de toekomst zal het ons leren. We hebben niet alles in de hand, maar we moeten het wel proberen. Want stel dat het toen was misgegaan en de nazi’s niet waren gebroken. Dan had ons Nederland niet meer bestaan en had ik nu misschien Duits gesproken.”

[Mike Muller in De Telegraaf, 26 februari 2018, foto JvD]

Voorafgaand aan de herdenkingsbijeenkomst op het Jonas Daniël Meyerplein was er in de Boekmanzaal van het Stadhuis een meeting georganiseerd door het FNV. Daar spraken Max van de Berg, die in 1941 als scholier meedeed aan de staking. En FNV-bestuurder Tuur Elzinga. Beiden wezen op het gevaar van hernieuwd racisme en vreemdelingenhaat.

In aansluiting op deze bijeenkomst werd in de hal van het stadhuis een bloemstuk gelegd bij de plaquette die herinnert aan de deelname van Gemeentepersoneel aan de Februaristaking.